Stichting Behoud Weiwerd

Een wierde in het groen

Weiwerd, ooit een levendig dorp, nu een wierde in het groen met daarop nog maar een paar gebouwen. Vanaf 1995 zet de Stichting Behoud Weiwerd zich in om de bijzondere wierde met haar radiaire structuur te behouden. Vele jaren lobbyen hebben ervoor gezorgd dat de beheerder van de wierde – Groningen Seaports – het belang van behoud is gaan inzien. Zij wil het geheel transformeren in een brainwierde waar op 20 locaties kleinschalige bedrijfjes een plek moeten krijgen. Dit alles in een groene omgeving waarin vele verdwenen zaken (beplanting, hagen, klinkerpaden en water) opnieuw in het wierdebeeld zullen terugkeren. De toekenning van bijna 1 miljoen euro vanuit het Waddenfonds eind 2010 was de opmaat naar positieve reuring in Weiwerd. Zo is in 2011 de asfaltweg door Weiwerd verwijderd en vervangen door een smallere klinkerweg. De klinkerweg past goed bij de uitstraling van de wierde.

De stichting probeert waar mogelijk de ontwikkeling van Weiwerd te stimuleren. Dit gebeurt door initiatieven voor herstel bij Groningen Seaports neer te leggen en zo nodig in samenwerking uit te voeren. Een voorbeeld is de jaarlijkse Natuurwerkdag op de eerste zaterdag in november. Tijdens een dergelijke dag wordt dan weer de nodige meters haag aangeplant. Ook op andere momenten door het jaar heen richt Stichting Behoud Weiwerd zich op onderhoud aan heggen en knotlindes in een klein gebied op de wierde. Aanmelden voor een vrijwilligersdag kan via het e-mailadres: stichtingbehoudweiwerd@gmail.com.

Tot en met 2014 wordt de wierde hersteld met Waddenfondsgelden. De stichting hoopt dat de wierde dan zo aantrekkelijk is dat dit de gedroomde bedrijven zal aantrekken. Het lijkt Stichting Behoud Weiwerd fantastisch om in 2015 tijdens haar 20-jarig bestaan met eigen ogen te kunnen aanschouwen dat het silhouet van Weiwerd weer een dorpskarakter uitstraalt en de toekomst van de wierde gegarandeerd is. Wat zou het mooi zijn dat de Stichting Behoud Weiwerd dan geen bestaansrecht meer hoeft te hebben, omdat zij haar doelstelling heeft bereikt.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien